donderdag 25 oktober 2007

Consument wil meer info duurzaam beleggen

Nederlandse consumenten worden door financieel adviseurs onvoldoende geïnformeerd over de mogelijkheden om duurzaam te beleggen. Dit gebrek aan informatie is de belangrijkste reden waarom op dit moment slechts 2,8% van de Nederlandse huishoudens belegt in duurzame beleggingsfondsen. Zo blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat Fortis Investments heeft uitgevoerd. In totaal hebben meer dan duizend Nederlanders hun mening gegeven over thema’s zoals het klimaat, sociale vraagstukken en investeren in een leefbare wereld.

Ondanks de mediadruk rondom duurzaamheid en het milieu geeft meer dan de helft van de Nederlanders aan wel degelijk te willen investeren in een duurzame wereld. Er blijkt echter een groot gat te zitten tussen het belang dat men aan een beter milieu hecht en wat men daar in de praktijk voor over heeft. De meest populaire maatregelen raken niet de eigen portemonnee maar zijn zaken die al door de overheid geregeld zijn; glas- en papierrecycling en afvalscheiding. Iets meer dan eenderde van de ondervraagden zegt gebruik te maken van groene energie.

Nederlanders staan positief tegenover beleggen in duurzame beleggingsfondsen. Niet alleen vanwege de positieve invloed op het klimaat en de sociale verantwoordelijkheid die er onlosmakelijk mee verbonden is. De meest genoemde reden om te beleggen in duurzame fondsen, is het potentieel van de markt. Bijdragen aan het klimaat en het sociaal verantwoordelijkheidsgevoel komen als secundaire argumenten naar voren.

Op dit moment wordt 2,8% in Nederland belegd in duurzame beleggingsfondsen. Maar liefst 54% geeft aan dat het gebrek aan informatie de voornaamste reden is voor het lage aandeel duurzame beleggingen. 49% van de Nederlanders vindt dat beleggingsadviseurs en tussenpersonen onvoldoende informatie verstrekken over duurzaam beleggen. Zeker in vergelijking tot de traditionele beleggingsmogelijkheden.

Eenderde van de Nederlanders denkt dat beleggen in duurzame beleggingsfondsen minder rendabel is dan investeren in reguliere fondsen. De resultaten van veel duurzame fondsen hebben de afgelopen jaren echter anders laten zien.

Bron: www.fondsinformatie.nl

Geen opmerkingen: