donderdag 8 november 2007

Trackers domineren Elsevier top 100

Elsevier publiceert in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen de ‘Elsevier top 100 van beleggingsfondsen’. Uit de vorige week gepubliceerde resultaten, blijkt dat fondsen die investeren in opkomende markten, vooral in Azië, het afgelopen kwartaal het best hebben gepresteerd. De meeste fondsen uit de top 100 beleggen van hun vermogen in Europa. Ook wereldwijd beleggende fondsen blijven op de ranglijst geliefd. Er is slechts één fonds genoteerd dat investeert in Noord-Amerika.

Uit het totaal overzicht blijkt dat meer dan 40% van de top 100 bestaat uit Exchange Traded Funds (ETF’s) of Trackers genoemd. De onderzoekers beoordelen trackers en traditionele beleggingsfondsen op eenzelfde manier. Hierbij wordt de zogenaamde Fouse-index gehanteerd; een speciale rekenmethode waarmee te lopen risico in verband wordt gebracht met het potentieel aan rendement.

De onderzoekers richten zich specifiek op 338 fondsen die allemaal onder toezicht staan van de AFM, minimaal 5 jaar bestaan en in Nederland beursgenoteerd zijn. Voor trackers geldt dat deze op Euronext genoteerd moeten zijn. Aanvullende criterium is dat de fondsen beschikbaar moeten zijn voor particulieren.

Zie hier het artikel van Elsevier.

Geen opmerkingen: