donderdag 8 november 2007

Trackers vs Fondsen … Appels vs Peren?

Om een actief beheerd fonds te beoordelen wordt al jaar en dag het resultaat vergeleken met een benchmark. Misschien stel ik het te simpel maar daar komt het vaak wel op neer. De afgelopen jaren zijn echter de Exchgange Traded Funds (ETF’s) sterk opgekomen. Deze ETF’s worden vaak ook Trackers genoemd. Ook hier kort door de bocht maar een Tracker is een passief fonds dat een index zo goed mogelijk te volgen.

Nu is vandaag een artikel gepubliceerd over de Elsevier beleggingsfondsen top 100. Wat blijkt, in de top 100 staan meer dan 40 Trackers, zie http://www.fondsinformatie.nl/nieuws/trackers-domineren-elsevier-top-100

Maar is het wel juist om actief en passief beheerde fondsen op eenzelfde manier met elkaar te vergelijken? Of moet je een tracker en een beleggingsfonds als twee aparte soorten zien en ze dus ook anders beoordelen? Uit gespreken met specialisten in de branche blijkt dat de meningen nogal verdeeld zijn. Ik ben gecharmeerd van zowel actieve als passieve fondsen maar mijn gevoel zegt dat het twee verschillende soorten zijn. Volgens mij is het de moeite waard om hier de komende weken eens wat meer onderzoek naar te doen. Ik zie de reacties dan ook graag tegemoet maar dit onderwerp wordt in ieder geval vervolgd.

Geen opmerkingen: